Neem een kijkje in de mierenwereld

 

Een hond, een kat of een konijn als huisdier is heel normaal. Maar voor sommigen gewoon een beetje te saai. Die willen iets bijzonders. Wat te denken van mieren als huisdier? Leuk, toch?!

De hardwerkende mieren zijn bijzonder om te observeren. Voel je wel wat voor deze hobby schaf dan een mierenkolonie aan. Begin je eigen mierenonderkomen en ontdek van alles over deze kleine insecten.

Mierenkolonie

Een groep mieren bestaat uit een koningin, werksters en soms mannetjes. Alle mieren hebben een eigen taak binnen hun gemeenschap, die heel efficiënt is georganiseerd. Het nest waar je de mieren in gaat houden, heet een mierenboerderij of een formicarium. Dit terrarium voor mieren is van gips, cellenbeton, hout of glas. Doel is dat je de gangen en kamers van de mierenkolonie goed kan zien.

Verzorging

Vocht is een essentieel onderdeel voor het houden van mieren. Het is voor de insecten van levensbelang. Een warmtematje is nodig om de temperatuur in je formicarium te regelen. Een hygrometer gecombineerd met een thermometer is geen overbodige luxe om te zien of je mierenhotel een gezond klimaat heeft. Giet geen water rechtstreeks in je nest. De mieren zouden dan kunnen verdrinken. Met een vergrootglas kun je alle mieren goed bekijken.

Voedsel

Voor de verzorging van je mieren heb je natuurlijk ook eten nodig. We weten allemaal dat mieren gek zijn op zoetigheid. Pure suiker is echter niet goed voor hen. Beter is ze suikerwater te geven. Of kies voor fruitvliegjes (die je zelf kunt kweken), honing of jam, stukjes fruit of een zadenmengsel.

Messor barbarus

Een mierenkolonie die je koop bestaat uit een koningin en een aantal werksters. Een goede mier om mee te beginnen, is de messor barbarus, oftewel de oogstmier. Deze intelligente mieren uit Zuid-Europa eten voornamelijk zaden. Die zaden malen de werksters tot een papje, waarmee de larven en de koningin worden gevoed. Deze mieren stellen weinig eisen aan hun leefomstandigheden alleen houden ze niet van trillingen. Stoor ze dus niet teveel want daar krijgen ze stress van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.